World Antibiotic Awareness Week: pas op voor de bijwerkingen van orale antibiotica | TheHealthSite.com

2021-11-22 01:37:01 By : Mr. Jack Hu

Geschreven door Longjam Dineshwori | Bijgewerkt : 20 november 2021 16:01 IST

Heesheid, oorpijn, duizeligheid, sinusitis zijn veelvoorkomende KNO-problemen bij zowel volwassenen als kinderen. Antibiotica worden vaak voorgeschreven om veel van deze KNO-problemen te behandelen. Deze antibiotica kunnen het lichaam echter meer kwaad dan goed doen, vooral als het orale antibiotica zijn. Daarom is het van cruciaal belang om antibiotica op de juiste manier te kiezen voor KNO-infecties of -ziekten, benadrukten experts van ENTOD Pharmaceuticals tijdens de World Antibiotic Awareness Week (WAAW), die elk jaar van 18-24 november wordt gevierd.

Het WAAW 2021-thema "Spread Awareness, Stop Resistance" roept belanghebbenden, beleidsmakers, zorgverleners en het grote publiek op om antimicrobiële resistentie (AMR) Awareness-kampioenen te zijn.

Volgens experts van ENTOD Pharmaceuticals is de kans groter dat orale antibiotica leiden tot antimicrobiële resistentie, een ernstige bedreiging voor de gezondheid waarmee de wereld tegenwoordig wordt geconfronteerd. Door veelvuldig gebruik van oraal toegediende antibiotica kunnen 'superbacteriën' of antibioticaresistente bacteriën ontstaan ​​die een aantal ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals urineweginfecties, gonorroe en tuberculose. En naarmate antibiotica minder effectief worden, wordt het moeilijk om deze infecties te behandelen. In plaats van orale antibiotica, zeiden de experts, zijn oordruppels met antibiotica een veel veiligere optie omdat ze niet in de bloedbaan terechtkomen en meer medicijnen het infectiegebied bereiken. Lees ook Vergeten antibioticum Temocilline kan helpen bij de behandeling van ernstige urineweginfecties, de verspreiding van resistente bacteriën verminderen Antibiotica die uw darmgezondheid belasten? Reset het met deze eenvoudig te volgen tips Pandemie van antibioticaresistentie is aan de gang, resistente longontsteking doodt kinderen in Bangladesh Meer nieuws

Ook willen de experts dat mensen begrijpen dat antibiotica niet effectief zijn tegen virussen. "Antibiotica zijn effectief in het doden van bacteriën of het stoppen van hun groei. Ze zijn niet in staat om aandoeningen te behandelen die worden veroorzaakt door virussen zoals bronchitis, verkoudheid en griep en veel sinus- en oorinfecties," zei Dr. Yogesh Patil (MBBS DLO) ENT, Gajanan Hospital, Pune .

Er zijn twee soorten antibiotica: smalspectrumantibiotica en breedspectrumantibiotica. Smalspectrumantibiotica worden meestal niet aanbevolen bij kinderen jonger dan 6 maanden en bij kinderen ouder dan 12 jaar.

"Breedspectrumantibiotica die zich richten op een breed scala aan bacteriën, dragen bij aan bacteriële resistentie die behandelingsoplossingen beperkt wanneer medicijnen die eens effectief bacteriën doodden niet meer werken. Dit kan leiden tot langdurige ziekte en zelfs de dood als er geen alternatieve behandelingen kunnen worden gevonden", zegt Nikkhil K. Masurkar, uitvoerend directeur van ENTOD Pharmaceuticals.

dr. Patil merkte op dat antibioticaresistentie optreedt wanneer er sprake is van misbruik of overmatig gebruik van antibiotica. Voordat antibiotica aan patiënten worden voorgeschreven, worden daarom tests uitgevoerd om te controleren op bacteriën, zodat een arts de juiste antibiotica kan voorschrijven.

"Mensen met een gaatje of buisje in het trommelvlies moeten eerst met hun arts overleggen voordat ze oordruppels gebruiken. De druppels kunnen infectie, pijn of zelfs gehoorbeschadiging veroorzaken", aldus de arts.

"Antibiotica zijn meestal alleen nodig als de symptomen langer dan een week aanhouden, beginnen te verbeteren maar weer verslechteren, of zeer ernstig zijn. Zorgwekkende symptomen die onmiddellijke antibioticabehandeling kunnen rechtvaardigen, zijn extreme pijn, koorts boven 38,6 C en gevoeligheid van de sinussen, of tekenen van een huidinfectie, zoals een hete, rode uitslag die zich snel verspreidt", voegde hij eraan toe.

Preventie is de beste manier om te beschermen tegen antibioticaresistentie, merkten de experts op.

Goede hygiënegewoonten kunnen ziektekiemen helpen bestrijden en ziektes voorkomen. Vaccinatie tegen infecties en het bereiden van voedsel in een schone, veilige omgeving zijn enkele van de andere manieren om ziekten of infecties te voorkomen en op hun beurt antibioticaresistentie te voorkomen, voegde ze eraan toe.

ENTOD Pharmaceuticals is een op onderzoek gebaseerde farmaceutische organisatie die gespecialiseerd is in oogheelkunde, KNO en dermatologie.

TheHealthSite.com is India's snelst groeiende gezondheidsinformatiesite met een team van gezondheidswerkers en schrijvers die zich inzetten voor het verstrekken van unieke, authentieke, geloofwaardige, goed onderbouwde en actuele informatie over onderwerpen die verband houden met lichamelijke en geestelijke gezondheid. We gebruiken de nieuwste interactieve tools, afbeeldingen, live webinars en evenementen, interviews, medische beelden en meer.

Gezondheid is een serieus onderwerp en daarom presenteren we u boeiende, duidelijke en door experts beoordeelde inhoud die u helpt de beste beslissing te nemen voor alle gezondheidsgerelateerde vragen.

Copyright © 2021 Zee Entertainment Enterprises Limited. Alle rechten voorbehouden.